In 1691 richt Joannes Nolet de eerste Nolet jeneverstokerij op in Schiedam. Zijn bevindingen uit vele experimenten met kruiden en specerijen vertrouwt hij toe aan zijn zoon. Ruim 330 jaar later is Joannes’ kennis nog altijd de basis voor de ambachtelijk gestookt gedistilleerd van het familiebedrijf.
Later neemt Jacobus Nolet de jeneverstokerij over van zijn vader. Om zijn toenemende en loyale clientèle beter van dienst te kunnen zijn, breidt Jacobus het familiebedrijf flink uit. In 1735 koopt hij aandelen in de Schiedamse graanmolen De Star, zodat het bedrijf continu is voorzien van graan dat nodig is voor het proces.
Onder leiding van Jacobus’ zoon Joannes Nolet groeit Nolet Distillery verder. Joannes renoveert het, maakt gebruik van nieuwe apparatuur en verbetert de infrastructuur om een continue toevoer van water voor het distillatieproces te garanderen.
Joannes Nolet zet de traditie van de vorige generaties voort en wordt, naast jeneverstoker, ook burgemeester van Schiedam. Het bedrijf blijft onder zijn leiding floreren en wagens vol Nolet-spiritualiën verlaten dagelijks de stad.
Het is Jacobus Nolet die het familiebedrijf door de economische crisis heen loodst, ondanks de uitdagingen die de Franse Revolutie met zich meebrengt. Behalve distillateur is Jacobus ook dokter die de inwoners van Schiedam en omgeving helpt.
De grond waar Nolet Distillery vandaag de dag is gevestigd wordt gekocht door Joannes Nolet. Door de strategische ligging aan het water, die ten goede komt aan de export, blijkt dit een gouden greep. Ook koopt Joannes aandelen in verschillende Schiedamse graanmolens.
Ondanks de toenemende industrialisatie blijft Jacobus Nolet de familietraditie en het ambachtelijke distillatieproces trouw. Jacobus ziet echter wel de voordelen van nieuwe technieken en investeert in door stoom aangedreven apparatuur die het productieproces vereenvoudigt.
Inmiddels zijn de distillaten van Nolet over de hele wereld bekend. Voor zijn Amerikaanse clientèle besluit Joannes Nolet een distillery in Baltimore te bouwen. Dat is een succesvolle stap, maar door de drooglegging in de VS worden de deuren gedwongen gesloten.
Onder leiding van Paulus Nolet houdt het bedrijf tijdens de Tweede Wereldoorlog wonderwel stand. Van de veertig distilleerderijen in Schiedam blijven er na de oorlog maar een handvol over. Nolet Distillery is er daar één van. Paulus draagt het familiebedrijf uiteindelijk over aan zijn zoon Carel.
Aan het begin van de jaren tachtig breidt Nolets huidige eigenaar Carel (Carolus) Nolet het familiebedrijf uit tot een moderne distilleerderij aan weerszijden van de Buitenhaven. Hij introduceert nieuwe merken binnen het assortiment en introduceert Ketel One Vodka in de Verenigde Staten. In 2005 bouwt Carel naast de distilleerderij de hoogste stellingmolen ter wereld: De Nolet.
In 2018 introduceren Carel’s zoons Carel Jr en Bob Ketel One Botanical: een op vodka gebaseerd gedistilleerd, verrijkt met natuurlijke ingrediënten. Het lagere alcoholpercentage van het distillaat sluit goed aan bij de wens van de hedendaagse, zelfbewuste consument. Zo ook de ontwikkeling in 2021 van Ketel One Botanical Spritz, een in blik te verkrijgen ready-to-drink van Ketel One Botanical met sodawater en met slechts 4.5% alcohol. Hiermee geven zij een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van een nieuwe categorie binnen het gedistilleerd.
Aan het hoofd van de familie Nolet staat Carel Nolet (1941), de huidige eigenaar van Nolet Distillery. Vanaf het begin van de jaren tachtig breidt Carel het familiebedrijf uit tot een moderne distilleerderij, met gebouwen aan weerszijden van de Schiedamse Buitenhaven. Als absolute blikvanger onthult de familie in 2005 Molen De Nolet: de hoogste stellingmolen ter wereld en een icoon van het Dutch Distillers District.
In de traditie van zijn voorouders zet Carel Nolet Sr. de distilleerderij op de wereldkaart. In 1977 presenteert hij zijn zachte en zuivere KETEL 1 Original en in 1983 wordt de inmiddels wereldberoemde Ketel One Vodka voor het eerst in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Carel Nolet Sr. deelt zijn vakmanschap, zijn liefde voor het vak en de familierecepten inmiddels met zijn zoons Carel Jr en Bob: de elfde generatie Nolet. In 2010 presenteert Carel Nolet Sr samen met zijn zonen NOLET’S gins, gevolgd door KETEL 1 Matuur in 2014 (vanaf 2023 KETEL 1 Signature Blend).
Huis Nolet werd in 1804 aan de Lange Haven gebouwd door Cornelis Nolet: distillateur en later ook burgemeester van Schiedam. Vanaf 1908 tot aan het begin van de eenentwintigste eeuw waren het kantongerecht Schiedam en een deel van het Rotterdamse arrondissement in het pand gevestigd. In 1969 verwierf het de status van rijksmonument. In 2013 kwam het pand terug in handen van de familie Nolet. De familie heeft het pand in de loop der jaren ingrijpend verbouwd en daarbij zijn alle oorspronkelijke details in de oude luister hersteld. In 2021 is het pand opgeleverd en wordt sindsdien voornamelijk gebruikt voor zakelijke evenementen van het bedrijf.
Naast de distilleerderij in Schiedam verrees in 2005 Molen De Nolet: de hoogste stellingmolen ter wereld. Deze 43 meter hoge windmolen maalt geen graan, maar produceert windenergie en is een blikvanger in de omgeving. De kennis rond molenbouw is door de eeuwen heen weggeëbd, maar mede dankzij de wetenschappelijke inbreng van de Technische Universiteit Delft en Stichting Restauratiewerkplaats Schiedam kwamen moderne technieken en eeuwenoude tradities in dit bouwwerk samen. Molen De Nolet heeft een ontvangstruimte, een theater, verschillende vergaderzalen en biedt uitzicht op de zes overige molens in Schiedam, de skyline van Rotterdam en de rivier de Nieuwe Maas.